zadanie ciagi
h e l p m e: W pierwszym miesiacu zaklad wyprodukowal 800 sztuk wyrobow. W kazdym kolejnym miesiacu
produkcja zwieksza sie o 100 sztuk. Po ilu miesiacach laczna produkcja przekroczy 10 000
sztuk?
4 kwi 17:43
kaz: a1=800 r=100 Sn=10000
policz wg wzoru na sumę c.arytm.
4 kwi 17:58
h e l p m e: liczylam i delta nie chce wyjsc rowna a jak biore przyblizenie to wynik koncowy wychodzi
mi 8,5 i jest bledny.
4 kwi 18:04
tim: No to 8,5... Zaokrąglij do całego miesiąca. np?
4 kwi 18:05
h e l p m e: no to prosze 800 + 100 * 8,5 = 1 650 , i wynik zly jest bo powinno byc tyle miesiecy
zeby produkcja przekroczylam 10 000 sztuk , 8,5 miesiecy to za malo.
4 kwi 18:10
tim: 800,900,1000,1100,1200,1300,1400,1500,1600 <−−− SUMA 10800
4 kwi 18:13
tim: 8,5 MIESIĄCA <−−− 800,900,1000,1100,1200,1300,1400,1500,800 <−− 10000
Więc muszą pracować 8,5 miesiąca i jeden dzień
4 kwi 18:15
h e l p m e: ahhhhhhh no tak.
4 kwi 18:15