całka
Małgosia: w jaki sposób policzyc całke ∫sinxcosx dx, metodą całkowania przez częsci, jak to zrobic, zeby
sie nie pogubic, prosze o podpowiedz
26 lut 09:45
AS: Całkę taką oblicza się bezpośrednio przez proste podstawienie
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
J = ∫sinx cosx dx = |
| ∫sin(2x) = |
| * |
| (−cos(2x) = − |
| cos(2x) + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
lub Podstawienie: cos x = t , −sinxdx = dt
| | 1 | | 1 | |
J = ∫sinx cosx dx = ∫−tdt = − |
| u2 = − |
| cos2x + C |
| | 2 | | 2 | |
26 lut 10:19
Małgosia: oki, czyli raczej przez częsci tego sie nie robi, bo babka dała nam taki przykład a my jestesmy
dopiero przy całkowaniu przez cześci i juz sama nie wiedziałam o co z tym chodzi
26 lut 10:23
Vizer: ∫sinxcosxdx=*
u=sinx u'=cosx
v'=cosx v=sinx
*=sin
2x−∫sinxcosxdx
2∫sinxcosxdx=sin
2x
Więc przez części tak samo jak przez podstawienie elegancko wychodzi
26 lut 10:32
Małgosia: ze niby takie równanie tam wychodzi?

o kurcze, dzieki
26 lut 10:36
Vizer: Dokładnie, jest to użyteczna rzecz
26 lut 10:37
Małgosia: super, nie wpadłabym na to

a mam jeszcze jedno pytanie, jak mam całkę ∫x
2 e
3x dx, co dac
za u a co za v' zeby w miare fajnie to wyszło,ja jeszcze nie mam takiego wyczucia
26 lut 10:41
Vizer: Ogólnie przez części koncepcja jest taka by któraś z potęg "opadała". Dając za u=e
3x potęga
nie będzie opadała, ale co ważniejsze dając v'=x
2, potęga rośnie, więc podstawiając odwrotnie
za u=x
2 (potęga maleje), i za v'=e
3x odniesiesz na pewno sukces
26 lut 10:48
Małgosia: dziękuje bardzo
26 lut 10:49