Zadanie
Kaśka: Działkę budowlaną w kształcie trójkąta o bokach 60m, 60m i 40m podzielono na dwie części o
równych polach płotem równoległym do boku długości 40m. Oblicz z dokładnością do 1m obwód
każdej z nowo powstałych działek
26 lut 09:09
Aga1:

Oblicz pole dużego trójkąta
h
2=60
2−20
2
h=40
√2
Pole czerwonego trójkąta wynosi 400
√2
i pole trapezu też 400
√2
Trójkąty są podobne w skali k
stosunek figur podobnych jest równy k
2
Boki czerwonego trójkąta
c=k*a=
d=k*b=
Oblicz jeszcze boki trapezu
e=b−d=
26 lut 10:17