zadanie
Kaśka: Mam mały problem z takim zadaniem:
Pewien sportowiec chciał przed zawodami poprawić swoją kondycję.
W tym celu wprowadził do codziennego treningu jogging. Każdego kolejnego dnia przebiegał
o 0,5 km dłuższy dystans niż dnia poprzedniego. Ostatniego dnia przebiegł 12,5 km. Wiedząc,
że w ciągu wszystkich dni pokonał 140 km, oblicz, ile kilometrów sportowiec przebiegł
pierwszego dnia oraz ile dni uprawiał jogging.
Ułożyłam równanie, wyszło mi n1=35 i n2=16, i nie mogę dojść do tego jak wyliczyć ile
pierwszego dnia przebiegł, czy ktoś może mi pomóc? Proszę.
26 lut 08:52
krystek: a1=?
r=0,5
an=12,5
Sn=140
Podstaw do wzoru i licz.
26 lut 09:26