trzy liczby tworza ciag arytmetyczny
Kappa: trzy liczby tworza ciag arytmetyczny ,ich roznica jest rowna 5 . jesli do pierwszej liczby
dodamy 1 , a do trzeciej 3 to otrzymamy ciag geometryczny.podaj liczby;
a)tworzace ciag arytmetyczny
b)tworzace ciag geometryczny
do kazdego ciagu dopisz trzy kolejne liczby
26 lut 02:32
krystek: a
1=x
a
2=x+5
a
3=x+10 Tworzą ciąg arytmetyczny.
______________
x+1
x+5
x+10+3
____________Tworzą ciąg geometryczny
| | x+13 | | x+5 | |
I z def c geom |
| = |
| |
| | x+5 | | x+1 | |
x
2+10x+25=x
2+14x+13
4x=12
x=3 I teraz napisz liczby.
26 lut 09:35