wielomian
Kappa: Dany jest wielomian W(x)=3x4−ax3+5x2+bx−12.wiedzac ze pierwiastkiem tego wielomianu jest 1,a
W(2)=52 , oblicz a i b
26 lut 01:11
ICSP: w(1) = 0
w(2) = 52
podstawiasz i otrzymujesz układ równań z dwiema niewiadomymi a oraz b
26 lut 01:12
Kappa: tak;
w(1)=3−a+5+b−12=0
w(2)=48−8a+40+2b−12=52
−4−a+b=0
24−8a+2b=0
26 lut 01:33
Kappa: a dalej ;
b=4+a
24−8a+2*(4+a)=0
24−8a+8+2a=0
32−6a=0
−6a=−32/:−6
ktos sprawdzi?
26 lut 01:40
ICSP: policz jeszcze raz w(2)
26 lut 01:46
ICSP: niee
tutaj nie
26 lut 01:48
Kappa: a gdzie zle?
26 lut 01:50
ICSP: powiem ci że w(2) powinno wyjść :
−8a + 2b = −4

szukaj błędu
26 lut 01:51
Kappa: juz wiem

ale reszte dobrym sposobem liczylam ?
26 lut 01:59
ICSP: oczywiście cała reszta jest również źle przez ten mały błąd na początku zadania.
Nie mniej sposób dobry.
26 lut 02:01
Kappa: a=2
b=6
26 lut 02:03
ICSP:
26 lut 02:04
Kappa: dzieki
26 lut 02:06
ICSP: nmzc
26 lut 02:07