Planimetria
matura_z_matematyki: Witam

Przekątna równoległoboku ma długość d i tworzy z bokami równoległoboku kąty α i 2α.
Wyznacz pole tego równoległoboku.
4 kwi 17:32
999: 8oo99789789988989
4 kwi 17:38
Basia: Podpowiadam
4 kwi 17:57
matura_z_matematyki:
4 kwi 17:57
matura_z_matematyki: czekam
4 kwi 17:58
tim: Cześć Basiu
4 kwi 18:00
Basia: Narysuj równoległobok ABCD i przekątną BD.
dane: BD=d, kątr ABD = kąt BDC = α, kąt CBD = kąt ADB = 2α
kąt BAD = kąt BCD = 180−3α
z tw.sinusów zastosowanego w tr.ABD (lub BCD jeśli wolisz) wyliczysz AB=CD=a i AD=BC=b
pole można wyznaczyć na wiele sposobów, ale skoro już mamy a i b to najprościej
albo
(nawet nie musisz liczyć b)
4 kwi 18:03
Jakub: Narysuj równoległobok z przekątną między lewym dolnym a prawym górnym wierzchołkiem.
Narysuje wysokość (h) równoległoboku poprowadzoną z prawego górnego wierzchołka.
Zaznacz kąt α między przekątną a podstawą i kąt 2α miedzy przekątna i bokiem.
| | h | |
Z trójkąta prostokątnego możesz wyliczyć h: sinα = |
| |
| | d | |
| | x | |
Z trójkąta prostokątnego wylicz x: cosα = |
| , gdzie x to odcinek między |
| | d | |
lewym dolnym wierzchołkiem a spodkiem wysokości.
Kąt rozwarty równoległoboku to 180−α−2α=180−3α. Kąt do niego przyległy to 3α.
Jak to sobie wszystko narysujesz to łatwo już dalej wyliczysz pole: P=ah
4 kwi 18:04
Basia: Witaj Tim ! Co ciekawego słychać ?
4 kwi 18:04
Jakub: Heh, sposób Basi mi się bardziej teraz podoba niż mój
4 kwi 18:06
Basia: Oczywiście podałam wzór na pole tr. ABD.
Pole równoległoboku to 2*PABD
4 kwi 18:06
tim: A nuda..

Weekendzik mija.. xD A co u ciebie?
4 kwi 18:06
Basia: Witaj Jakubie ! Też chciałam liczyć wysokość ! W ostatniej chwili zmieniłam zdanie.
4 kwi 18:07
tim: A właśnie. Jakub!

Witamy xD
4 kwi 18:07
Basia: Pracowicie! Nareszcie coś przez okna widzę! Ale mam serdecznie dość (prac domowych).
4 kwi 18:08
matura_z_matematyki: No właśnie myślałem tak jak Ty Basiu, ale jak mogę obliczyc boki a i b z twierdzenia cos
skoro mam tylko przekątną d podaną?
4 kwi 18:09
Basia: Z tw.sinusów nie cosinusów
| AB | | d | | d | |
| = |
| = |
| |
| sin2α | | sin(180−3α) | | sin3α | |
analogicznie b=AD
4 kwi 18:11
Jakub: Hej tim, witam
4 kwi 18:15
matura_z_matematyki: ok już rozumiem...
sam bym na to w życiu nie wpadł..
Mogę to podać jeszcze kilka zadań z geometrii żeby nie pisac nowego posta

Pomożecie
4 kwi 18:16
tim: A co tam u ciebie Jakubie?

, ty także pracowałeś w domu [czyszczenie okien itp.]?
4 kwi 18:16
Jakub: Dzisiaj sobie darowałem sprzątanie

. Odłożyłem na później. Fajna pogoda. Rano na
dworze, no a teraz przy kompie.
4 kwi 18:21
matura_z_matematyki: Dany jest trapez równoramienny ABC o kącie prostym między przekątnymi i stosunku długości
podstaw 1:3. Oblicz pole i obwód trapezu, jesli wiadomo, że długość przekątnej jest
równa 12.
4 kwi 18:21
Basia: Podaj, ale najlepiej po kolei (czyli po jednym).
4 kwi 18:21
Basia: Podpowiadam
4 kwi 18:23
Basia: S − punkt przecięcia przekatnych
kąty ASB, BSC, CSD i DSA są proste
CD=a
AB=3a
AS=BD=d1
CS=DS=d2
d1+d2 = d=12
tr.DSC i tr.ASB są podobne; skala podobieństwa s=3 ⇒
d1=3d2
wyliczasz d1 i d2
i z tw.Pitagorasa (tr.CSD wyliczysz a)
tr.DSC jest równoramienny
z tw.Pitagorasa wyliczysz h2
h1=3h2
h= h1+h2
mając a i h z tw.Pitagorasa liczysz BC
4 kwi 18:28
matura_z_matematyki: a skad wiemy o tej skali podobieństwa
4 kwi 18:42
matura_z_matematyki: cholera chyba mnie to przerasta...
4 kwi 18:45
Basia: z treści zadania; stosunek podstaw 1:3 tzn. krótsza CD= a ⇒ dłuższa AB 3a
4 kwi 18:56
matura_z_matematyki: Dziekuję Ci za pomoc
4 kwi 18:58