Asymptota
Tiamat: Pytanie do as. ukośnej, mam policzone a, które wynosi
13
| | (x+1)3 | |
oto funkcja: f(x)= |
|
|
| | 3x2 | |
| | x3 +3x2 +3x +1 | |
próbuję liczyć b, ale nie ogarniam dlaczego |
| − 13x przechodzi |
| | 3x2 | |
| | x3 +3x2 +3x +1−x3 | |
nagle w |
| ?
|
| | 3x2 | |
Wytłumaczy ktoś? Bo nie ogarniam tego przeksztalcenia, a pewnie jest latwe:3
25 lut 22:48
ZKS:
Sprowadzenie do wspólnego mianownika.
| x3 + 3x2 + 3x + 1 | | x | | x3 + 3x2 + 3x + 1 | | x3 | |
| − |
| / * x2 = |
| − |
| |
| 3x2 | | 3 | | 3x2 | | 3x2 | |
=
| | x3 + 3x2 + 3x + 1 − x3 | |
= |
| |
| | 3x2 | |
25 lut 22:59
Tiamat: ahaa, ok załapałam: D
chyba jestem wzrokowcem:3
26 lut 17:54