pomozcie
agnieszkaaaaaaa: trzy poczatkowe wyrazy ciagu(1,x,y,15) tworzą ciąg geometryczny, a trzy końcowe− ciąg
arytmetyczny. Wynacz liczby x i y.
25 lut 22:21
krystek: | y | | x | |
| = |
| → z def ciągu geom |
| x | | 1 | |
15−y=y−x →z def ciągu arytm.
25 lut 22:23
agnieszkaaaaaaa: i to tyle?
cZy dalej mam cos robic?
25 lut 22:27
krystek: wyliczyc x i y z układu podanego
25 lut 22:28
agnieszkaaaaaaa: nie umiem
25 lut 22:32
krystek: x2=y
2y=15+x
_________
2x2−x−15=0
Δ=1+120=121
i liczysz x1 i x2 potem y1 i y2
25 lut 22:34
agnieszkaaaaaaa: 15−y=y−x/+y
15=2y−x/+x
15x=2y/:2
7,5x=y
nie umiem.
25 lut 22:35
agnieszkaaaaaaa: aha...
musze to napisac i pomyslec
25 lut 22:35
krystek: A Ty w liceum jesteś
25 lut 22:36
agnieszkaaaaaaa: no i wg majcy nie rozumiem,gosc nie umie wytl;umaczyc
25 lut 22:37
agnieszkaaaaaaa: no i jaki wynik bo ja cos zle napisalam
25 lut 22:43
krystek: 21;35 masz błąd winno być 15+x=2y
25 lut 22:46
agnieszkaaaaaaa: ale gdzie ten błąd
25 lut 22:48
agnieszkaaaaaaa: aa tam..ok a to tez mam pisac?
25 lut 22:48
agnieszkaaaaaaa: a czemu z x wyszlo ci 21?
25 lut 22:51
krystek: Przecież o 22;34 już masz prawie wyliczone dokończ...
25 lut 22:52
krystek: Gdzie?
25 lut 22:52
agnieszkaaaaaaa: bo mi wychodzi −2 i 2/10
25 lut 22:53
agnieszkaaaaaaa: x1=1−11/4=−10/4
x2=1+11/4=12/4=3
25 lut 22:55
agnieszkaaaaaaa: powiedz mi co zle robie,bo juz sama nie rozumiem
25 lut 22:55
agnieszkaaaaaaa: dobrze te x obliczylam,czy nie?
25 lut 22:57
krystek: A jak moge jak nie widzę Twoich obliczeń .22:55 masz x
1 x
2
y
2=3
2=9
masz liczby
1,3,9.15
25 lut 23:03
agnieszkaaaaaaa: ?
25 lut 23:03
agnieszkaaaaaaa: no napisałam o 22,55
25 lut 23:03
agnieszkaaaaaaa: x1=1−11/4=−10/4
x2=1+11/4=3
25 lut 23:04
krystek: I teraz y=x2 i masz policzone wyżej
i wypisałam Tobie ciąg liczb
1,x,y,15 masz dwie możliwości!
25 lut 23:07
agnieszkaaaaaaa: nie umiem tego napisac,niewiem co mam napisac.
25 lut 23:12
agnieszkaaaaaaa: 15+y=1+x?
25 lut 23:13
krystek: O 22:34 masz układ równań .Masz wyniki o 23:03 i czego Ty jeszcze nie wiesz
Skąd to r−nie 23:13?
25 lut 23:16
agnieszkaaaaaaa: niewiem
25 lut 23:17
agnieszkaaaaaaa: czyli koniec zadania
25 lut 23:18
krystek: Sprawdź ,że pierwsze trzy tworzą ciąg geometr a trzy ostatnie arytmetyczny . KONIEC ZADANIA>
25 lut 23:19