procenty
Kappa: ktora liczba zwiekszona o 45% daje 435?
300
390
480
791
ja mysle ze 300 ale chce sie upewnic :0
25 lut 22:03
Eta:
| | 435 | |
1,45* x= 435 ⇒ x= |
| =.......... |
| | 1,45 | |
25 lut 22:05
Trivial:
Proste szacowanie 45% ≈ 50% = 0.5
300*1.5 = 300 + 150 = 450 ≈ 435 OK.
Pozostałe podpowiedzi są dużo za duże.
25 lut 22:07
krystek: x→100%
435→145%
_________
25 lut 22:08
Kappa: ja to tak obliczylam;
300−100%
x−45%
−−−−−−−−−−−−−−−−
x=135
300+135=435
25 lut 22:15
BLAZEJ_505: 1,45x=435 albo tak
25 lut 22:17
Aga1: Gdy mam kalkulator w ręku to sprawdzam, czy 300*145%=435
25 lut 22:21
Gustlik: 145% − 435
100% − x
26 lut 00:16
krystek: @ Gustlik patrz→22:08
26 lut 00:17
Gustlik: No fakt,
Krystku, nie zauważyłem, sorry. Pozdrawiam
26 lut 00:21