dla jakich wartości parametru m
Olla: dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) przyjmuje wartości większe od 4?
f(x) = mx2 − 2mx + m − 2
25 lut 21:54
krystek: f(x)>4 i liczysz
25 lut 21:55
Man in black: Co to znaczy, że funkcja przyjmuje wartości większe od 4?
Jak rozumieć f(x)>4? Dla wszystkich x? Dla pewnego x? Moim skromnym zdaniem to drugie.
Parabola y=x2 przyjmuje wartości większe niż 4 (np. dla x=3).
25 lut 23:00
krystek: mx2−2mx+m>4
mx2−2mx+m−4>0⇔ a>0 i Δ<0
25 lut 23:06
krystek: A możesz z wierzchołkiem również yw>4 z graf inerpretacji
25 lut 23:09
Mila: Δ=24
Może jest inny wzór funkcji? Niech się wypowie w tym zakresie zainteresowany.
25 lut 23:28
krystek: na końcu winno byc −6 pominęte zostało wcześniej, przeze mnie − 2 przy przepisywaniu.
Ależ to sprawa zainteresowanego
25 lut 23:36
Hurwitz: Jeżeli jest tak jak ja sugeruję to dla m∊(0,∞) jest OK. Z kolei dla m<0 musi być f(xw)=f(1)>4,
czyli −2 >4 − sprzeczne,
Czyli OK dla dowolnego m>0.
25 lut 23:37
Man in black: Kolejny po Zośce z fantazją?! Skąd wy się bierzecie... Zostaw mój nick w spokoju!
Dziecinada....
25 lut 23:39
Man in black: Przynajmniej odpowiedź dobrze napisana...
25 lut 23:40
tn: pamiętaj, że przy najwyższej potędze stoi parametr, musisz sprawdzić, co jeśli zeskoczy na
niższy stopień
25 lut 23:40
Mila:
25 lut 23:41
krystek: ale dla m<0 nie możemy w ogóle rozpatrywać .!
25 lut 23:44
tn: powiedziałem coś źle?
25 lut 23:44
Mila: Tn to sprawdziłam, jest sprzeczność, chodzi mi o to, że Hurwitz twierdzi, iż dla m... jest
Ok.Szukam sensownych ograniczeń.
25 lut 23:47
Paweł: mi wychodzi że dla żadnego m bo z delty wychodzi że dla m<0 a z a<0 wychodzi że dla m>0
25 lut 23:47
tn: Wiem
chodzi o to, że ludzie często zapominają żeby sprawdzić co gdy m = 0 .
Gdyż stoi to przy tym co decyduje o stopniu wielomianu, jeśli okazało by się, np, że 10> 1
to również doliczamy to zero
dobrze wiec mówie?
25 lut 23:48
tn: Paweł o co konretnie chodzi?>
25 lut 23:48
Paweł: ja zabardzo się nie znam ale wydaje mi się że takie powinny być założenia a>0 i Δ<0
i dla pierwszego (a<0) wychodzi że m>0 a dla drógiego(Δ<0) że m<0
25 lut 23:52
krystek: DRUGIEGO
25 lut 23:53
Paweł: sory jestem dyslektykiem
25 lut 23:54
Paweł: i co o tym myślicie ?
25 lut 23:57
Mila: Δ=24 są dwa różne miejsca zerowe
xw =1, f(1) =−2
to oznacza, że jedna gałązka (ramię ) paraboli skierowanej ku górze przecina dodatnią część
osi y
m−2>4⇔m>6
26 lut 00:06
Mila: Ma przeciąć oś Y powyżej 4.
26 lut 00:07
Paweł: ale mi Δ wychodzi 24m
26 lut 00:08
Paweł: bo przeniosłem to 4 na drugą stronę
26 lut 00:09
Mila: Paweł masz rację, źle policzyłam Δ. Już dzisiaj nic nie liczę, bo głupoty mi wychodzą.
Ale dla m>0 jest to chyba prawda. Ale czy cała prawda?
Krystek wypowiedz się.
26 lut 00:14