Beti jesteś
dorota 2: I3−I2y+1II=15 Witam wynik z książki x=6 lub x=− 6nie wiem jak to zrobic wczoraj robiłyśmy z
jednym modułem i pierwiastkami to było wiadomo czy − czy + gdyby był jeden moduł po prostu
bym napisała wszystko tak samo bez modułu i w jednym =15 w drugim=− 15 i bym obliczyła a tego
tak sie nie da prosze o pomoc
25 lut 21:50
Aga1: 3−I2y+1I=15 lub3−I2y+1I=−15
25 lut 21:52
BLAZEJ_505: a dlaczego x=6 i x=−6 jak w zadaniu masz y?
25 lut 21:52
dorota 2: pomyłka y
25 lut 21:53
BLAZEJ_505: a dalej dasz radę sama?
25 lut 21:54
dorota 2: ale jest jeszcze moduł co z nim zrobić
25 lut 21:55
Aga1: I2y+1=−12 lub I2y+1I=18 rozwiąż
równanie sprzeczne
ale nie wychodzi 6 lub −6.
25 lut 21:55
BLAZEJ_505: rozbić dalej na dwa przypadki tylko pamiętaj gdy rozbijasz to po jednej stronie musi być sama
wartość bezwzględna
25 lut 21:56
dorota 2: chwila to nie ten wynik ma wyjsć y=−9,5lub y=8,5
25 lut 21:57
pigor: ... no to podstaw sobie te liczby
y=±6 do danego równania i co

nie spełniają go

, a więc kto kłamie
25 lut 21:57
Eta:
25 lut 21:59
BLAZEJ_505: podręcznik

I3−I2y+1II=15
3−I2y+1I=15 lub 3−I2y+1I=−15
−I2y+1I=12 lub −I2y+1I=−18
I2y+1I=−12 lub I2y+1I=18
sprzeczność lub 2y+1=18 lub 2y+1=−18
2y=17 lub 2y=−19
y=8,5 lub y=−9,5
25 lut 21:59
Eta:
Gdyby tak zastanawiać się jaka jest odp?( z podręcznika) to co by było na egzaminach
25 lut 22:03
BLAZEJ_505: to tak dla policzenia przez dorotę 2
II9x−1I−7I=3
25 lut 22:09
dorota 2: x=11/9 lub x=3/9 czy dobrze?
25 lut 22:19
BLAZEJ_505: są 4 rozwiązania
25 lut 22:21
dorota 2: to jakie a czy te 2 sa własciwe i dlaczego az 4? nie robiłam jeszcze zadań tego typu
25 lut 22:23
BLAZEJ_505: a jak robisz takie zadania?
25 lut 22:24
dorota 2: to co mi dałeś zrobiłam na wzór tego u góry
25 lut 22:26
dorota 2: coś nie tak
25 lut 22:27
BLAZEJ_505: to najpierw niwelujesz wartośc bezwzględną zewnętrzną i rozpatrujesz przypadki
II9x−1I−7I=3
I9x−1I−7=3 lub I9x−1I−7=−3
25 lut 22:28
dorota 2: tak zrobiłam
25 lut 22:29
BLAZEJ_505: i teraz po lewej stronie musi zostać wartość bezwzględna
I9x−1I=10 lub I9x−1I=4
i teraz znowu opuszczamy wartości
25 lut 22:30
dorota 2: no mam tak BLAZEJ505 i wyszło x=11/9 lub x=3/9 czy dobrze?
25 lut 22:32
BLAZEJ_505: I9x−1I=10 lub I9x−1I=4
9x−1=10 lub 9x−1=−10 lub 9x−1=4 lub 9x−1=−4
25 lut 22:33
dorota 2: już robię
25 lut 22:35
dorota 2: x=11/9lub x=−1 lub x=5/9 lub x=−3/9 czy dobrze?
25 lut 22:39
BLAZEJ_505: tak
25 lut 22:40
BLAZEJ_505: chcesz jeszcze jakiś przykład?
25 lut 22:40
dorota 2: dzieki nie miałam pojecia o tym jak sie to robi
25 lut 22:41
dorota 2: tak chcę
25 lut 22:42
BLAZEJ_505: IIxI+2I=12
25 lut 22:42
dorota 2: x=10lub x= − 10 lub x=− 14 lub x=14 czy tak?
25 lut 22:52
BLAZEJ_505: nie
25 lut 22:53
BLAZEJ_505: IxI+2=12 lub IxI+2=−12
IxI=10 lub IxI=−10 to jest sprzecznością bo wartość bezwzględna jest dodatnia
25 lut 22:55
dorota 2: czyli tylko x=10lub x=−10
25 lut 22:58
BLAZEJ_505: tak
25 lut 22:58
dorota 2: dasz jeszcze jakies ?
25 lut 22:59
BLAZEJ_505: IIx+2I−3I=1
25 lut 23:00
dorota 2: x=2lbu x=−6 lub x=0lub x=−4 jak mi poszło moze z tym zerem jest cos ?
25 lut 23:05
BLAZEJ_505: ok

ja się zwijam na razie
25 lut 23:07
dorota 2: dzięki
25 lut 23:08