zadanie , ciagi , procenty , odsetki
h e l p m e: Janek otrzymał na osiemnaste urodziny 6000 zł, które wpłacił do banku na lokatę
oprocentowaną 6% w skali roku, przy rocznej kapitalizacji odsetek.
Oblicz, po ilu latach stan konta wzrośnie o co najmniej 50%.
4 kwi 17:04
tim: kp * (1 + %)ilość procentowania
6000 * (1,06)x > 1,5 * 6000
1,06x > 1,5
x = 7
4 kwi 17:07
Bogdan:
Rozwiąż nierówność z niewiadomą n
n − liczba lat lokaty
6000 * 1,06n > 9000
4 kwi 17:08
tim: Soryy...

, już nie będę kończył
4 kwi 17:11
Bogdan:
Wzór poprawny jest następujący:
Kn = Ko(1 + p / 100)n
Kn − kwota po n latach
Ko − kwota początkowa
n − liczba lat
p − liczba procent rocznej stopy procentowej
4 kwi 17:12
h e l p m e: czyli ile ma wyjsc?
4 kwi 17:14
Bogdan:
A to najpierw podaj swoje rozwiązanie rozwiązując nierówność 6000 * 1,06n > 9000
4 kwi 17:18
h e l p m e: n rowna sie okolo 7.
4 kwi 17:20
Przemek: ale jak to n wyliczyc
4 kwi 17:32
Bogdan:
1,06
n > 1,5
Odp.: n≥ 7
Potęgujemy liczbę 1,06 tak długo, aż przekroczymy liczbę > 1,5
1,06
2 ≈ 1,124
1,06
3 ≈ 1,191
1,06
4 ≈ 1,262
1,06
5 ≈ 1,338
1,06
6 ≈ 1,419
1,06
7 ≈ 1,504
Można też rozwiązać równanie:
1,06
n = 1,5 i n € N
+
log1,06
n = log1,5 (uwaga, to są logarytmy przy podstawie 10)
n*log1,06 = log1,5
| | log1,5 | |
n = |
| ≈ 6,96 stąd najmniejsza wartość n to 7. |
| | log1,06 | |
4 kwi 19:17