Zbadaj, czy ciąg a_n jest rosnący, czy malejący
ysiulec: Zbadaj, czy ciąg a
n jest rosnący, czy malejący
| | 1 | |
Wiem, że muszę wyznaczyć an+1, czyli an+1 = 2n+1 + |
| |
| | 2n+1 | |
Teraz mam zbadać różnicę a
n+1−a
n
No to jadę:
| | 1 | | 1 | |
an+1−an = 2n+1 + |
| − ( an + |
| ) = |
| | 2n+1 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | |
= 2n+1 + |
| − an − |
| = |
| | 2n+1 | | 2n | |
= ... i utknąłem

Będzie ktoś tak miły "popchnąć" to zadanie ?

Pozdrawiam
25 lut 21:17
krystek: ? jaki wzór ciągu?
25 lut 21:19
ysiulec: O ja głupi... przepraszam.
25 lut 21:20
krystek: I teraz rozpisz jak wyżej tylko poprawnie!
25 lut 21:21
ysiulec:
| | 1 | |
wyznaczam an+1, czyli an+1 = 2n+1 + |
| |
| | 2n+1 | |
Badam różnicę a
n+1−a
n
| | 1 | | 1 | |
an+1−an = 2n+1 + |
| − ( 2n + |
| ) = |
| | 2n+1 | | 2n | |
| | 1 | | 1 | |
= 2n+1 + |
| − 2n − |
| = ... |
| | 2n+1 | | 2n | |
25 lut 21:26
krystek: 2n+1=2n*2
25 lut 21:29
ysiulec: Też gryzłem to w ten sposób rozbijając 2n+1, ale dalej nic...
25 lut 21:33
krystek: i sprowadż do wsp mian , a 2*2n−2n=2n
25 lut 21:36
bogusz2222: Podbiorę przykład kolegi ysiulca, czy robię to dobrze dalej?
| | 1 | | 1 | |
... = 2n*2 − 2n + |
| − |
| = |
| | 2*2n | | 2n | |
| | 2n | | 4n | |
= 2n + |
| − |
| = |
| | 4n*2n | | 4n*2n | |
Co z tym dalej zrobić?
26 lut 19:45
bogusz2222: hm?
26 lut 20:01
26 lut 20:02
bogusz2222: hmm?
26 lut 20:12
bogusz2222: hmmmm?
26 lut 20:20
JAAM 1!: | 2n*23n+2n−22n | | 2n(23n+1−22n) | |
| = |
| |
| 23n | | 2n*22n | |
26 lut 20:29