funkcje trygonometryczne.
melania.: zapisz następujące wyrażenia w prostszej postaci:
a) 1
−−−−−− − cosα * ctgα
sinα
b) 1
−−−−−−−− * (1 − cos2α)
sin2α
c) sinα * √1 + ctg2α α∈(π/2, π)
d) sinα * √1 + ctg2α α∈(π, 3/2π)
z tymi przykładami mam ogromny problem, całą resztę zrobiłam. proszę o pomoc.
4 kwi 16:48
kaz: 1 cosα 1−cos2α
−−−−−− −cosα* −−−−−− = −−−−−−−−− =sinα
sinα sinα sinα
4 kwi 16:56
kaz: b)
1
4 kwi 16:59
melania.: ale dlaczego?
4 kwi 17:02
Bogdan:
| | sinα | |
melanio, dobra rada − jeśli widzisz tgα, to zamieniaj na |
| ,
|
| | cosα | |
| | cosα | |
a jeśli masz ctgα, to zamieniaj na |
|
|
| | sinα | |
tak, jak zrobił kaz w punkcie a).
4 kwi 17:03
Shinger: sin
2α +cons
2α =1
4 kwi 17:05