Oblicz średnią arytmetyczną liczb
zielona: Oblicz średnią arytmetyczną liczb
a= 3√6−√3
b=3(√2+1√3
c=√3√2−1
Nie widać nic jak pisze w przykładach, więc
a=3/√6−√3
b= 3(√2+1)/√3
c=√3/√2−1
25 lut 21:06
krystek: Pisz duże U przy ułamkach
25 lut 21:09
25 lut 21:14
krystek: | | 3 | |
a= |
| ) i dodaj podziel przez 3 |
| | √3(√2−1 | |
25 lut 21:16
zielona: nadal nie wiem jak
25 lut 21:19
25 lut 21:19
zielona: no wiem, mam wzór.
chodzi mi, czy mam to sprowadzić do wspolnego mianownika, i jak ?
25 lut 21:22
krystek: Oczywiście . Wspólny mianownik to √3(√2−1) podpowiadam
25 lut 21:24
zielona: czyli równanie będzie taki
U{3+3(√2+1)+√3}{√3({√2−1} ?
25 lut 21:29
zielona: i jeszcze przez 3 dzielone.
Ale nie wiem jak dalej.
25 lut 21:29