wyznacz wzór funkcji liniowej jeśli:
monika: a) do jej wykresu należą punkty A(0;−6) i B(−3;3)
b) f(−2)=3 i f(4)=0
c) Podaj współrzędne punktu K jej przecięcia z osią y oraz L z osią x
25 lut 21:05
Mila: wzór funkcji liniowej y =a x+b
masz ustalić a i b,
podstaw współrzędne danych punktów; −6 =a*0 +b
dokończ.
25 lut 23:35
monika: zrobiłam tak:
y=ax+b
−6=a*0+b
−6=0+b
−6=b
3=a*(−3)−6
3=−3a−6
9=−3a // podzielić (−3)
−3=a
czyli wyznaczony wzór to: y=−3x−6
a w podpunkcie b i c? nie mam pojęcia o co tu chodzi i jak to zrobić:(
26 lut 19:47
asdf: punkt przecięcia się z osią y = wartość b
punkt przecięcia sięz osią x = miejsce zerowe
26 lut 19:51
asdf: tak?
26 lut 19:51
Aga1: b) z tych zapisów wynika ,że punkty (−2,3) i (4,0) należą do wykresu funkcji.
26 lut 19:57
monika: czyli jak mam to napiosać . tak ja piszecie? a podpunkt A jest dobrze?
a jeśli chodzi o podpunkt c?
26 lut 21:44
Beti: Czy to jest na bank cała treść zadania? bo c) wogóle nie pasuje do a) i b)
26 lut 21:54
monika: tak to jest całe zadanie. no taką mam wychówe. ona nam takie zadania daje
26 lut 22:28
beata: α = 12
12x2 = 22
11 lis 21:34