Ostrosłup prawidłowy trójkątny, obliczyć objetość.
Piotrek : Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 54cm. Wiedząc,
że krawędź boczna tego ostrosłupa jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy, oblicz jego
objętość. Proszę o pomoc w rozwiązaniu z góry dzięki
25 lut 21:03
Gustlik:Sk=54 cm
Sk=3x+3*2x=3x+6x=9x
9x=54 /:9
x=6
czyli krawędzie podstawy mają 6 cm, a boczne 12 cm
Liczę wysokość podstawy:
a√3
6√3
hp=
=
=3√3
2
2
2
2
y=
hp=
*3√3=2√3
3
3
122=(2√3)2+H2
144=4*3+H2
144−12=H2
132=H2
H=√132=√4*33=2√33
Pole podstawy