rozwiąż równanie
monika: a) x
3−3x
2−4x+12=0
b)2x
4−3x
3+3
2=0
25 lut 21:01
Gustlik: Wskazówki:
ad a) pogrupuj wyrazy 1 z 2 i 3 z 4.
ad b) powinno być chyba tak: 2x4−3x3+3x2=0, wyłącz x2 przed nawias,
otrzymasz x2(2x2−3x+3)=0, stąd jeden pierwiastek x=0, dalej liczysz z Δ,
ad c) wymnóż obustronnie przez 2, aby pozbyć się ułamka, podnieś nawias do kwadratu wzorem
skróconego mnożenia, przenieś wszystko na lewo i dalej najprawdopodobniej z Δ.
Zamieść rozwiazania, to sprawdzę, czy masz dobrze.
26 lut 00:00
krystek: x2(x−3)−4(x−3)=0
(x−2)(x+2)(x−3)=0
26 lut 00:03
dorota 2: w 3zad; x=pierwiastek z 1/12 czy tak?
26 lut 00:26
gauspn: nie, stad pierwistki to 2, −2, 3
26 lut 00:32
Paweł: dorota 2 a o którym 3 mówisz ? c) ?
26 lut 01:02
monika: w podpunkcie a wyszło mi tak:
x
2(x−3)−4(x−3)=0
(x−3)=0 i x
2−4=0
x=3 i x=2
czyli x1=3 i x2=2 . czy to jest dobrze?
w podpunkcie b wyszło mi tak:
x1=2 , x2=−2 , x3=3
a w podpunkcie c jest tak:
5U{ 3 − x }
2{ 2 }=3x //*2
10−(3−x)
2=6x
10−9−6x+x
2=6x
1−6x+x
2−6x=0
1−12x+x
2=0
x
2−12x+1=0
a=1 b=−12 c=1
DELTA=b
2−4ac=(−12)
2−4*1*1=144−4=140
PIERWIASTEK Z DELTY= PIERWIASTEK Z 140
no i dalej nie wiem

czy mniej więcej to jest dobrze
26 lut 19:38
krystek: x2−4=(x+2)(x−2)
26 lut 19:40
monika: ale taka jest końcówka czy jak

bo z tego co wiem to trzeba po Δ obliczyć x1 i x2...
26 lut 21:46