Bardzo prosze o pomoc.
bella123: pomoże mi ktoś w zadaniu, proszę?
W graniastosłupie prostym o podstawie rombu krótsza przekątna podstawy ma 6 cm i tworzy z
krawędzią podstawy 60 0. Kąt między krótszą przekątną rombu i krótszą przekątna
graniastosłupa ma miarę 450. Oblicz objętość graniastosłupa
25 lut 20:56
bella123: pomoże mi ktoś w zadaniu, proszę?
W graniastosłupie prostym o podstawie rombu krótsza przekątna podstawy ma 6 cm i tworzy z
krawędzią podstawy 60 0. Kąt między krótszą przekątną rombu i krótszą przekątna graniastosłupa
ma miarę 450. Oblicz objętość graniastosłupa
25 lut 21:31
krystek:

| | 1 | |
Wiesz ,że przekątne w rombie dziela się pod kątem 90 stopni. Prombu= |
| d1*d2 |
| | 2 | |
25 lut 21:43
krystek: Zauważ ,że H=6
d
1=6
V=P
p*H
25 lut 21:52