będę wdzięczna jeszcze za to
pinka: zestaw danych ZD uporządkowano niemalejąco, a następnie wyznaczono medianę M i obliczono
średnią arytmetyczną. Znajdz liczby a i b, jeżeli
ZD; 2,2,3,a,b,8,8,9
M=4,5
śr=5,25
4 kwi 16:45
tim: śr:
2+2+3+A+B+8+8+98 = 5,25
32 + a + b = 42
a + b = 10
mediana:
a + b = 9
a + b = 10
a + b = 9
Układ sprzeczny.
4 kwi 16:50
Bogdan:
Widać od razu, że jeśli mediana = 9, to średnia powinna być 5,125 a nie 5,25.
4 kwi 16:59
Oliviax: W danych zamiast 3 powinno być a i wtedy wychodzi wynik a=4 b=5
10 gru 18:27