proszę poomoc w zadaniu!, z góry dziękuję :)
123: Statek płynący z prędkością własną 25 km/h, przepływa odległość z portu A do portu B z prądem
rzeki w ciągu 40 godzin, natomiast drogę powrotną płynąc pod prąd w ciągu 60 godzin. Oblicz
średnią prędkość prądu rzeki, oraz przebytą drogę.
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu. Wgl mi nie wychodzi, nie mam pojęcia jak to ogarnąć
25 lut 20:49
krystek: s=V*t
v1 →prędkość statku
V2 →prąd rzeki
25 lut 20:51
krystek: (25+V2)*40=s
(25−V2)*60=s
25 lut 20:55
123: dzięki
25 lut 21:03