2 krótkie nierówności
anka35: zad. 1
zbiorem rozw. nierówności;
3/x ≤ −1
jest

zad. 2
zb. rozw. nierówności;
2+x / 2−x > 0
jest

nie wiem jak się to rozw.
np. w 1 zad. obie strony mnożę razy x
i dochodzę do tego, że 1≥x a to jest źle.

a w 2 zad. mnoże przez (2−x) i też wychodzi źle.
nie wiem gdzie popełniam błąd
25 lut 20:42
25 lut 20:46
krystek: równoważny iloczyn ((3+x)(x)≤0
lub mnozysz przez x
2
25 lut 20:49
Paweł: musisz pomnożyć przez x2 a w drógim (2−x)2
25 lut 20:50
pomagacz:
1.
3 = −x
x = −3 ←
↑
x ≥ −3 ← bo tu mnożyliśmy przez (−1)
x ≠ 0, x < 0, x ≥ 3 ⇒ x ∊ ...
2.
| 2 + x | |
| > 0 D: 2 − x ≠ 0
|
| 2 − x | |
x ≠ 2, x < 2
2 + x > 0
x > −2
x ≠ 2, x > −2, x < 2 ⇒ x ∊ ...
25 lut 20:54
krystek:

20:49
m zerowe to x=0 lub x=−3 Odp x∊<−3,0)
25 lut 21:00
anka35: " nierówności nie mnożysz przez x ,ponieważ nie wiesz czy jest dodatnie czy ujemne! "
ale tylko przy nierównosciach tak jest?
nie wiedziałam
już rozw. i wyszło! dzięki wszystkim
25 lut 21:01
anka35: tylko nie rozumiem dlaczego KRYSTEK, na Ciebie na wykresie przy 0 mamy przedział otwarty
25 lut 21:03
krystek: ponieważ x jest w mianowniku a D=R/{0}
25 lut 21:04
konrad: bo w mianowniku nie może być zera
25 lut 21:04
anka35: racja, jak człowiek nie wyznaczy na początku dziedziny, to tak jest

DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ! miłego wieczoru
25 lut 21:06
krystek: I miłej pracy!
25 lut 21:07
krystek: @pomagacz utrudniasz sobie życie.
25 lut 21:08
anka35: dzięki
25 lut 21:10