suma współczynników wielomianu
anka35: suma wszystkich współczynników wielomianu W(x)= (2x
14 − 3x
50)
2011 jest równa

nie mam pojęcia jak to przekształcić/ uprościć− prosze o wytłumaczenie
25 lut 20:33
Aga1: Suma wszystkich współczynników jest równa w(1)
25 lut 20:35
anka35: owszem wg klucza odp. to jest 1.

ale ja nadal nie wiem dlaczego?
25 lut 20:36
konrad: ale Aga1 nie podała wyniku, tylko jak to obliczyć
25 lut 20:37
konrad: masz policzyć W(1)
25 lut 20:38
Aga1: w(1)=(2*114−3*150)2011=(2−3)2011=−1
25 lut 20:39
krystek: (2*114−3*(1)50)2011
25 lut 20:40
Paweł: i zawsze w takich przypadkach tak się liczy W(1) ?
25 lut 20:40
krystek: tak
25 lut 20:41
anka35: "Suma wszystkich współczynników jest równa w(1) "
nie wiedziałam, już rozumiem zad.− dziękuję bardzo!
25 lut 20:43