iloczyn pierwiastków takiego równania:
anka35: ZAD.1
iloczyn pierwiastków równania x
3+x
2−5x=0 jest równy

nie mam pojęcia jak mam rozłożyć ten wielomian na czynniki, żeby odczytać pierwiastki
25 lut 20:30
konrad: x(x2+x−5)=0
25 lut 20:31
ICSP: x1 * x2 * x3 = 0
25 lut 20:32
Beti: x(x
2+x−5)=0
Δ=1+20=21, czylix
1 i x
2 są liczbami niewymiernymi
ALE pierwszym pierwiastkiem równania jest liczba zero, więc iloczyn i tak będzie równy
zero
25 lut 20:33
anka35: ahaa

rozumiem już− dzięki wielkie!
25 lut 20:35