Funkcje trygonometryczne
Patryk: Hej mam dla Was zadanka , kurcze kiedyś to robiłem a teraz nie mam pojęcia jestem w całkach a
tu dają takie funkcje elementarne

:
sin
2x=1
sin
2x=3
tg
2x=3
25 lut 20:04
krystek: sinx=1 lub sinx=−1
25 lut 20:05
Patryk: odpowiedzi to ja znam
25 lut 20:06
krystek: sinx=√3 sinx=−√3 analogicznie pozostałe
25 lut 20:07
Aga1: a)sinx=1 lub sinx=−1
b) brak rozwiązań
25 lut 20:07
25 lut 20:10
Aga1: Wiemy, że −1≤sinx≤1
równanie sinx=a ma rozwiązanie gdy a∊<−1,1>
Równanie sinx=2 nie ma rozwiązań .
Graficznie rozwiązując prosta o równaniu y=2 nie ma punktów wspólnych z sinusoidą.
A 0≤sin2x≤1
25 lut 20:16
krystek: sinx∊<−1,1> a √3>1
25 lut 20:16