Asymptota ukośna
Tiamat: Wyznaczyć asymptoty:
mam już a. pionową (y=−2), ale nie mogę sobie poradzić z ukosną, bo poziomej nie ma, albo tak
mi wychodzi. Wytłumaczy ktoś co zrobić?:3
i sprawdzi? : D
25 lut 20:00
Beti: as. ukośna ma równ. y = x − 2
25 lut 20:08
Tiamat: a jak to zrobiłeś/aś? Bo musiałam w takim razie gdzieś walnąć błąd...
:3
25 lut 20:15
Aga1: Pionowa to x=−2.
25 lut 20:22
Beti: ukośna: y=ax+b, gdzie:
| | f(x) | | x2 | |
a = lim |
| = lim |
| = 1
|
| | x | | x2+2x | |
| | x2 | | −2x | |
b = lim(f(x)−ax) = lim( |
| −x) = lim |
| = −2
|
| | x+2 | | x+2 | |
więc ostatecznie y = x−2

z tym, że granice miałam już strasznie dawno, więc dopuszczam możliwość pomyłki
25 lut 20:30
Aga1: Jest dobrze.
25 lut 20:32
Tiamat: Uwaga, zadam głupie pytanie; )
Jak to się stało że w liczniku najpierw masz x2 a w następnym masz już −2x ? Co to za
przekształcenie/wzór/cokolwiek?:3
25 lut 20:32
Aga1: Sprowadzone do wspólnego mianownika.
25 lut 20:33
Beti: | x2 | | x2 | | x(x+2) | | x2−x2−2x | | −2x | |
| −x = |
| − |
| = |
| = |
| |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
25 lut 20:35
Tiamat: Hmm, czyli tak jakby wprowadzam jedynkę, tak?
25 lut 20:37
Tiamat: aaaa, okk: D
25 lut 20:38
Beti: jedynkę?

po prostu sprowadzam do wspólnego mianownika
25 lut 20:39
25 lut 20:40
Tiamat: Czyli jak znalazłam jednak a.ukośną, to nie muszę szukać poziomej?
25 lut 20:42
Tiamat: Nie po prostu miałam zawias, ale już załapałam; )
25 lut 20:42