wielomiany
głodzilla: Było już kiedyś to zadanie, ale nie znalazłam jego rozwiązania..
13) Wielomian W(x)=−x3+5x2+ax+b jest równy wielomianowi P(x)=(x−1)2(c−x), gdzie c≠1
a)wyznacz a,b,c
b)dla wyznaczonej wartości c rozłóż na czynniki wielomian F(x)=P(x+2)−4(1−x).
Podpunkt a zrobiłam, wyszło, a=7, c=b=3. Nie wiem natomiast, jak ruszyć podpunkt b. Pomożecie?
25 lut 19:39
krystek: F(x)=[(x+2)−1]2[3−(x+2)]−4(1−x)
25 lut 19:58
Beti: mała poprawka: a= −7
b) skoro c=3, to:
P(x) = (x−1)2(3−x)
P(x+2) = (x+2−1)2(3−(x+2)) = (x+1)2(1−x)
F(x) = (x+1)2(1−x) − 4(1−x) = (1−x)[(x+1)2−4] = (1−x)(x2+2x+1−4) = (1−x)(x2+2x−3) = po
obliczeniu delty = (1−x)(x+3)(x−1) = −(x−1)2(x+3)
25 lut 19:59
Eta:
b) dla c= 3 P(x)= (x−1)2*(3−x)
F(x)= (x+2−1)2*[3−(x+2)]−4(1−x)=(x+1)2*(1−x) −4(1−x) = (1−x) *[(x+1)2−4]=
= (1−x)(x+1+2)(x+1−2) = (1−x)(x+3)(x−1)
25 lut 20:01
ICSP: :(
Takie fajne zadanko przeszło mi koło nosa
25 lut 20:06
krystek: ? Trudno , leniłeś się!
25 lut 20:08
ICSP: akurat musiałem na chwilkę odejść

Co za pech
25 lut 20:10
głodzilla: O dzięki wielkie mądre głowy

ICSP−−> dzisiaj mam wieczór z wielomianami i być może
zaraz dorzucę kolejne, więc nie wszystko stracone
25 lut 20:27