Wielomiany
Shinger: Wielomian W(x)=−x3+2x2−3x+a przyjmuje wartości 4 dla argumentu 1.
a)oblicz a
b) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia
c) Rozwiąż równanie W(x)
tu rozwiązane dwa przykłady proszę aby ktoś sprawdził czy dobrze
http://img.org.pl/obrazek/cCoCc2b7ywG.html
no i prosiłbym o podpowiedzieć do punktu c
4 kwi 16:09
smigol: a/ dobrze
b/ jesteś pewien, że a
2+b
2=(a−b)(a+b)

c/ przyrównaj do zera, jeżeli masz już postać iloczynowi, to sprawdź kiedy się zeruje
(kiedy iloczyn dwóch (lub więcej) liczb jest równy zero?
4 kwi 16:13
Shinger: 
dobra nie wiem jak zrobić przykład b

show me rozwiązanie
4 kwi 16:16
smigol: nie show me, tylko spróbuj sam.
zbadaj pierwiastki równania x2 +3 =0
żeby przejść do postaci iloczynowej (tylko nie leć schematem).
4 kwi 16:18
Bogdan:
b) x2 + 3 nie można rozłożyć na czynniki w zbiorze R, równanie x2 + 3 = 0 nie ma
pierwiastków w zbiorze R, wyrażenie x2 + 3 jest zawsze dodatnie dla dowolnej
wartości x € R. Proszę narysować parabolę y = x2 + 3 i sprawdzić, czy ma miejsca
zerowe.
Można natomiast rozłożyć x2 − 3 = (x − √3)(x + √3).
Parabola y = x2 − 3 ma 2 miejsca zerowe: x1 = −√3, x2 = √3.
W(x) = −x3 + 2x2 − 3x + 6 = −x2(x − 2) −3(x − 2) = −(x − 2)(x2 + 3)
4 kwi 16:42
Shinger: ok x
2+3=0
x=−3 lub x=3
ale co mi to daje
4 kwi 16:43
Bogdan:
c) W(x) = 0 <=> −(x − 2)(x2 + 3) = 0 stąd obliczamy wartość x
4 kwi 16:43
Shinger: to wersja iloczynowa może mieć x
2
4 kwi 16:45
Bogdan:
x2 + 3 = 0
Sprawdzamy Shinger Twoje rozwiązanie:
dla x = −3: (−3)2 + 3 = 9 + 3 = 12, a nie zero,
dla x = 3: 32 + 3 = 9 + 3 = 12, a nie zero.
Nim podasz rozwiązanie, sprawdź to rozwiązanie podstawiając je do równania.
4 kwi 16:47
Shinger: i w c) będą rozwiązania x=2, x=−3 lub x=3
4 kwi 16:47
Bogdan:
Postać iloczynowa wielomianu może mieć wyrażenia liniowe mx + k
oraz kwadratowe ax2 + bx + c takie, których Δ < 0, czyli takie, których nie można
rozłożyć na czynniki liniowe. Takim przykładem jest Twój wielomian, jest w nim
wyrażenie liniowe x−2 oraz kwadratowe x2+3, które nie można dalej rozłożyć
na czynniki pierwszego stopnia, czyli liniowe.
4 kwi 16:51
Bogdan:
Shinger, bój się Boga. Skąd wziąłeś −3 oraz 3?
Jedynym pierwiastkiem tego wielomianu, czyli jego miejscem zerowym jest x = 2.
4 kwi 16:53