prawdopodobieństwo
gosia000089: 1)zadanie:
W urnie znajdują się kule białe i 6 kul czarnych . ile kul białych znajduje się w tej urnie
jeżeli w losowaniu dwóch kul z tej urny prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednej
kuli białej jest większ o 2/3.
2 zadanie :
W klatce znajdują się 4 gołebie ,3 kawki i 2 wróble . Otwarto drzwiczki i pozwolono wyjśc z
klatki kolejno dwom ptakom . Otwarte drzwiczki dawały każdemu z ptaków jednakowe szanse
opuszczenia klatki. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń :
A− klatkę opuściły gołąbki i wróble
B− klatkę opusciły ptaki tego samego gatunku
25 lut 19:28
Janet: | | 16 | | 20 | |
W drugim zadaniu m wyszło: P(A)= |
| , P(B) = |
| |
| | 81 | | 81 | |
25 lut 19:39
gosia000089: a mogłabyś napisać jak to zrobiłaś bo robie i mi nie wychodzi proszę
25 lut 19:42
Janet: a w pierwszym zadaniu ma być: ...kuli białej jest większ o 2/3 czy od 2/3 ?
25 lut 19:42
Janet: robiłam z drzewka, jeśli chcesz to Ci go przerysuję tylko to potrwa chwilę
25 lut 19:43
Janet: stop ! ma być przez 72 a nie przez 81
25 lut 19:47
gosia000089: bardzo proszę o przerysowanie a w drugim o2/3
25 lut 19:49
gosia000089: przepraszm od 2/3
25 lut 19:50
Janet:

w− wróbel
k − kawka
g − gołąb
25 lut 19:52
Aga1: 2. IΩI=11*10.
IAI=2*4*3
Razy 2, bo może być np. jako pierwszy wychodzi gołąb z numerem 2, a jako drugi wróbel z nr 3
lub na odwrót.
G
2, W
3 lub
W
3, G
2
IBI=4*3+3*2+2*1
25 lut 19:59
Janet: | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 16 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 8 | | 9 | | 8 | | 72 | | 9 | |
| | 2 | | 1 | | 3 | | 2 | | 4 | | 3 | | 20 | | 5 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 9 | | 8 | | 9 | | 8 | | 9 | | 8 | | 72 | | 18 | |
25 lut 20:01
Aga1: Głupoty popisałam, bo wszystkich ptaków jest 9
więc IΩI=9*8=72.
gołębi jest 4, a wróbli 2
IAI=2*4*2=16
B jest dobrze
25 lut 20:04
gosia000089: a mama jeszcze taką prośbę czy mogłabyś rozwiązać to pierwsze zadanie i przesłać
25 lut 20:07
Janet: oczywiście, tylko to też potrwa, bo też z drzewka zrobiłam
25 lut 20:08
Janet:

x − ilość białych kul
cz− czarna kula
b − biała kula
A − wylosowanie przynajmniej jedenej białej kuli
| | 6 | | x | | x | | 6 | | x | | x − 1 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| |
| | x + 6 | | x+5 | | x+6 | | x+5 | | x + 6 | | x + 5 | |
| 6 | | x | | x | | 6 | | x | | x − 1 | | 2 | |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| > |
| |
| x + 6 | | x+5 | | x+6 | | x+5 | | x + 6 | | x + 5 | | 3 | |
i trzeba to rozwiązać
25 lut 20:16
gosia000089: bardzo ci dziękuję za pomoc
25 lut 20:26
gosia000089: a mogłabyś tylko wynik podać bo chce sprawdzić czy mi się zgadza?
25 lut 20:35