uklad rownan z macierzami
Monia: proszeo szybką pomoc
rozwiaz uklad rownan:
2x+y+z=3
x+−y−t=0
25 lut 19:18
Trivial:
x+−y−t=0
to plus czy minus?
25 lut 19:20
Monia: −
25 lut 19:21
Trivial:
Jako parametrów użyjemy z i t.
Zatem
Dodając mamy
3x=3+t−z
Odejmując dwa razy równanie drugie od pierwszego mamy:
3y = 3−z−2t
Zatem układ równań spełniają czwórki uporządkowane:
| | t−z | | z+2t | |
(x,y,z,t) = (1+ |
| , 1− |
| , z, t) dla dowolnych z oraz t. |
| | 3 | | 3 | |
25 lut 19:33
Monia: bardzo dziękuję
25 lut 19:43