funkcja, m
Alinka: Funkcja f(x)= (m2 − 2)x+4 jest rosnąca wtedy i tylko wtedy, gdy:
A. m∊ (−∞, − √2 )
B. m∊ ( √2, +∞)
C. m∊ (−∞, − √2 )∪ ( √2 , +∞)
D. m∊ (− √2 , √2 )
wyszło mi, że m> √2 , ale jak to zapisać? Nie wiem czy w jednym założeniu w sensie w jednym
nawiasie czy w dwóch. W odpowiedziach podane jest rozwiązanie C czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć
dlaczego? Chodzi o zapis. Proszę, to bardzo ważne
25 lut 19:07
Eta:
f(x)=ax+b jest rosnąca dla a>0
zatem m2−2 >0 ⇒ (m−√2)(m+√2)>0 ⇔ m€ (−∞, −√2) U ( √2,∞)
25 lut 19:10
Aga1: m2−√22>0
(m−√2)(m+√2)>0
m1=√2 lub m=√2
rysujesz parabolę ramionami do góry i odczytujesz gdzie funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
25 lut 19:11
Eta:
25 lut 19:12
Alinka: A gdybym miała określić malejącą to bym patrzyła gdzie wartości ujemne?
Dziękuje za tak szybką odpowiedź
25 lut 21:03