funkcje
beatka*: prosta o równaniu y=a nie ma punktów wspólnych wykresem funkcji y=x2−2x−3 gdy:
a) a<−4
b)a>−4
c) a<4
d)a<−1
25 lut 19:04
Beti: odp.a
25 lut 19:24
konrad: x2−2x−3+a=0
(−2)2−4*1*(−3+a)<0
rozwiąż
25 lut 19:29
konrad: sorry, przed 'a' minus ma być
x2−2x−3−a=0
(−2)2−4*1*(−3−a)<0
25 lut 19:31
Aga1: q=f(p)=f(1)=1−2−3=−4.
prosta o równaniu y=q=−4 ma jeden punkt wspólny z parabolą.
Gdy a>0, to proste równoległe do osi x powyżej wierzchołka mają 2 punkty wspólne z parabolą, a
proste leżące poniżej wierzchołka nie mają punktów wspólnych.
25 lut 19:35
pigor: ... no to ...

podsumowując
y=x
2−2x−3=x
2−2x+1−4=(x−1)
2−4 , czyli f(1)=
−4= ymin , więc
y≠a ⇔
a<−4 ... odp.
a)
25 lut 20:37