średnia wieku rodziców i ich dwójki dzieci jest równa 23 lata.
pinka: średnia wieku rodziców i ich dwójki dzieci jest równa 23 lata. Gdyby uwzględnić wiek
dziadka, to średnia wieku wszystkich pięciu osób byłaby równa 31 lat. Oblicz, ile lat ma
dziadek.
4 kwi 16:08
Shinger: hmm nie wiem czy dobrze

ale mi wyszło 71 lat u dziadka
4 kwi 16:12
tim: Ok.
średnia 4 osób = 23 lata
suma wieku = 23 * 4 = 92
średnia 5 osób = 31
suma wieku = 92 + x
92 + x
−−−−−−−− = 31 /*5
5
92 + x = 155
x = 63
4 kwi 16:28
Ola: 4+6+3:3
30 gru 10:45