.
Gazowany: jak sie zabrać do narysowania wykresu takiej funkcji trygonometrycznej
f(x)=sinx*|sinx|+cosx*|cosx|
x∊−<2.5π: 2.5π>
rozpisałem
|sinx|= sinx dla sinx≥0 oraz −sinx dla sinx<0
to samo z |cosx|
ale funkcja wychodzi dość dziwna
25 lut 18:56
Gazowany: ref.
25 lut 19:03
Aga1: f(x)=sinx*sinx+cosx*cosx=1, gdy sinx≥0 i cosx≥0 wyznacz część wspólną rozwiązań tych
nierówności
i jeszcze będzie trzy przypadki.
25 lut 19:07
Gazowany: a o jakich przypadkach mowa?
25 lut 19:40
Eta:
1/ sinx≥0 i cosx≥0 to: f(x)= sin2x+cos2x ⇒ f(x) =1
2/ sinx≥0 i cosx <0 to: f(x)= sin2x−cos2x = −(cos2x−sin2x)= −cos2x f(x)=−cos2x
3/ sinx<0 i cosx≥0 to: f(x)= −sin2x+cos2x= cos2x−sin2x= cos2x f(x)= cos2x
4/ sinx<0 i cosx <0 to: f(x)= −sin2x−cos2x= −(sin2x+cos2x) = −1 f(x)= −1
25 lut 19:53
Gazowany: dziękuje
25 lut 19:59
Eta:
Na zdrowie
25 lut 20:03
Paweł: ale dlaczego |sinx| dla sinx<0 jest równe −sinx (Gazowany)?
25 lut 20:08
25 lut 20:10
25 lut 20:10
Aga1: To wynika z definicji wartości bezwzględnej.
IxI=x, gdy x≥0
IxI=−x, gdy x<0
Tu zamiast x jest sinx
IsinxI=sinx, gdy sinx≥0
IsinxI=−sinx, gdy sinx<0
25 lut 20:12
Paweł: ok dzięki
25 lut 20:14
Eta:
25 lut 20:16