Mam takie zadanko z fizyki. Może ktoś by mi potrafił pomóc bo nie jest chyba tru
Sławek.: Mam takie zadanko z fizyki. Może ktoś by mi potrafił pomóc bo nie jest chyba trudne.
Z działa o masie 1000kg. wystrzelono pocisk o masie 5kg pod kątem 60* do poziomu z prędkością o
wartości 800m/s względem podłoża.
Oblicz wartość prędkości odrzutu ciała.
Wiem, że z zasady zachowania pędu p1 = p2, więc niby 1000kg*V1 = 5kg * 800m/2 więc niby 1000V1
= 4000, więc V1 = 4m/s.
Niestety tak nie może być. Odpowiedź jest V1 = 2m/s. Wiem, że nie liczę tego z tym kątem 60* bo
niewiem gdzie tego użyc a pewnie jest potrzebne skoro podali takie dane.
Pozdrawiam!
25 lut 18:53
Sławek.: hmm?
25 lut 18:58
BLAZEJ_505: 1000v
1=cos60*800*5
25 lut 19:00
Sławek.: Skąd wiesz, że zastosować akurat cosinus?
25 lut 19:01
BLAZEJ_505: bo cosinus to ( w tym przypadku) to droga jaką przebyła kula:tor lotu kuli
25 lut 19:03
Sławek.: chciałoby Ci się może mi to narysować?
25 lut 19:03
Sławek.: hmm?
25 lut 19:07
BLAZEJ_505:

m=1000kg
v=?
M=5kg
V=800m/s
kąt nachylenia armaty do podłoża 60
25 lut 19:08
Sławek.: mniej więcej rozumiem. Dziękuje BARDZO!
25 lut 19:10
BLAZEJ_505: chyba tak ma być
25 lut 19:12
Trivial:
Wszystko zależy od tego, co mają na myśli przez
"(...) pod kątem 60o do poziomu z prędkością o wartości 800m/s względem podłoża."
25 lut 19:18
ejendi:

v rozkłada się z powodu reakcji podłoża na poziomą i pionową
vx/v=cos 60
vx=v cos 60
md*vd=mp*vp
vd=mp*vp/md
vd=vx/cos60
vx=mp*vp*cos60/md
vx=5*800*cos60/1000=2
25 lut 19:48