dany jest wielomian w(x)=ax^2+7x+1.oblicz a gdy w(-2)=-21
oxoxxo: 1dany jest wielomian w(x)=ax2+7x+1.oblicz a gdy w(−2)=−21
2 liczby 4 i (−5) sa pierwiastkami wielomianu w(x)=x3+ax2+bx−80.znajdz trzeci pierwiastek
tego wielomianu
25 lut 18:50
Aga1: 1.
a(−2)2−2*7+1=−21
rozwiąż równanie
25 lut 18:52
Beti: 1. podstawiasz do wielomianu (−2) za x i przyrównujesz do (−21) → z takiego równania obliczysz
a
2. Liczba p jest pierwiastkiem wielomianu, jesli w(p)=0 − czyli podobnie jak w 1. podstawiasz
do wielokm. najpierw 4, potem −5 i przyrównujesz w obu przypadkach do zera. Powstanie układ
równań z niewiadomymi a i b.
25 lut 18:55
Aga1: liczba r jest pierwiastkiem wielomianu, jeśli w(r)=0
w(4)=0 i w(−5)=0
43+42a+4b−80=0
(−5)3+25a−5b−80=0
rozwiąż układ równań.
25 lut 18:56