F. kwadratowa
beatka*:

Jaki wzór opisuje funkcje kwadratową?
25 lut 18:37
Aga1: Potrzebny jest jeszcze jeden punkt.
p=3, q=4
y=a(x−3)2+4
25 lut 18:41
marta:*: do tego zadania mam następujące odpowiedzi
F(x)=−x2−6x−5
F(x)=−x2+4x+5
F(x)=−x2+3x−2
F(x)=−x2−2x+15
25 lut 18:43
marta:*: i nie wiem która jest poprawna
25 lut 18:43
Trivial: Wszędzie masz −x2, czyli a=−1. Podstaw i zobacz co wyjdzie.
25 lut 18:45
marta:*: ale gdzie am to podstawić?
25 lut 18:46
Beti: gdzieś się pomyliłaś, bo żadna odp. nie pasuje
25 lut 18:47
Trivial:
y = a(x−3)2 + 4 ← postać kanoniczna.
Z podpowiedzi odczytujesz a=−1, podstawiasz, podnosisz do kwadratu (wzory skróconego mnożenia)
i redukujesz wyrazy podobne.
25 lut 18:48
Trivial:
y = −1*(x−3)2 + 4 = −(x2−6x+9) +4 = x2+6x−5.
25 lut 18:49
Aga1: a=−1
y=−1(x2−6x+9)+4
y=−x2+6x−5
25 lut 18:49
beatka*: nigdzie się nie pomyliłam
25 lut 18:49
Trivial: no tak, minusa zgubiłem przy przepisywaniu.

−x
2+6x−5.
25 lut 18:50
beatka*: dziękuje ślicznie za pomoc
25 lut 18:55