Ciąg arytmetyczny
dominik: Piąty wyraz pewnego ciągu arytmetycznego wynosi 8, a dziewiąty wyraz tego ciągu jest równy 14.
Ile początkowych wyrazów tego ciągu należy dodać do siebie, by otrzymać liczbę 1312?
25 lut 18:35
Beti: a
9 = a
5 + 4r → r = ...
a
5 = a
1 + 4r → a
1 = ...
| | 3 | | 1 | |
an = a1 + (n−1)r → an = po podstawieniu i redukcji = |
| n + |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | a1+an | |
teraz stosujesz wzór na sumę: Sn = |
| *n
|
| | 2 | |
podstawiasz dane i doprowadzasz do równania kwadr. 3n
2 + 5n − 5248 = 0
teraz już tylko Δ, n
1 i n
2 − pamiętaj, że n ε N
+
25 lut 18:43