matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz liczby a i b
kibic:
liczba a jest o 3 większa od liczby b. Iloraz liczb a i b jest o dwa mniejszy od sumy tych liczb. Wyznacz liczby a i b.
25 lut 18:26
krystek:
a=b+3
a
+2=a+b
b
___________
25 lut 18:30
Grześ:
a=b+3
a
2+
=a+b, podstaw pierwsze równanie do drugiego z założenie b≠0 i oblicz
b
25 lut 18:31
kibic:
dzięki wielkie
25 lut 18:35