pochodne monotonicznosc ekstremum
donde: Witam. Mam podaną funkcję y = x * ln (x) i mam wyznaczyć:
1. dziedzinę
2. miejsca zerowe
3. parzystość nieparzystość
4. asymptoty
5. monotoniczność
6. ekstremum
7. punkty przegięcia
8. wypukłość wklęsłość
9. tabelka i wykresy
No więc tak
1. Dziedzina R>0
2. Ln (x) = 0 czyli x=1
3. No to nie jest funckja parzysta, ani nie parzysta.
No i dalej się zaczynają schody.
Wyliczyłem pierwszą pochodną ( x * ln (x) )' = ln x + 1 ale nie wiem dalej niestety jak to ma
być, liczę na pomoc
25 lut 18:18
Aga1:
Poprawka.
1.x>0 czyli D=R+
2. x*lnx=0
x=0 lub lnx=0
x=1
25 lut 18:23
Grześ: Teraz pomyśl nad jakimiś asymptotami, pokaż obliczenia, będę poprawiał w razie czego
25 lut 18:33
donde: No zgadza się x>0 wiec dziedzina to rzeczywiste dodatnie, ale w drugim x=0 nie moze byc
poniewaz nie należy do dziedziny (mimo że teoretycznie wychodzi − wiadomo). Ale kompletnie nie
wiem jak ugryźć następne punkty.
25 lut 18:33
Grześ:
parzystośc i nieparzystość − sprawdzasz najpierw czy
dziedzina jest przedziałem symetrycznym (x∊D ⋀ −x∊D)
Jak widać taki nie jest wic nie ma adnej takiej własności
Teraz sprawdzaj asymptoty ( ukosne, pionowe )
25 lut 18:35
Aga1: Oczywiście x=0
nie jest miejscem zerowym funkcji , bo nie należy do dziedziny, ale zapisać rachunki trzeba.
4
limx→0+xlnx=0
Prosta o równaniu x=0
jest asymptotą pionową prawostronną wykresu.
25 lut 18:46
donde: Skoro to całe wyrażenie x * lnx przy liczeniu granicy dąży do 0 to prosta x=0 jest asymptotą
pionową, ale nie czasem lewostronną (ponieważ na lewo od 0 nic się nie znajduje już)
25 lut 18:56
Aga1: Po lewej stronie 0 funkcja nie jest określona, więc nie liczymy limx→0−
Wykres będzie znajdował się po prawej stronie tej asymptoty.
25 lut 19:01
donde: No faktycznie

(myślałem że oznaczenie jest na odwrót). Ale dalej nie wiem jak za resztę się
wziąć...
25 lut 19:08
Aga1: licz lim
x→∞xlnx=
∞, nie ma asymptoty poziomej
asymptota ukośna
Nie ma asymptoty ukośnej.
5.
Pochodną dobrze policzyłeś.
f
'>0
f<0
25 lut 19:18
donde: ln x + 1 > 0
ln x > −1
lnx = −1
e−1 = x
x = 1/e
f'> 0 dla x> 1/e
f'< 0 dla x< 1/e
25 lut 19:52
Aga1: | | 1 | |
Funkcja jest rosnąca dla x> |
| |
| | e | |
| | 1 | |
Funkcja jest malejąca dla x∊(0, |
| ) |
| | e | |
6. ekstremum
7. licz drugą pochodną.
25 lut 20:30
donde: Mam małe pytanie teraz. Ten ln odnosi się do całości x + 1 czy samego x, żebym głupoty nie
palnął.
25 lut 21:03
Aga1: ln odnosi się tylko do x, gdyby było inaczej to zapis wyglądałby tak ln(x+1)
25 lut 22:01
donde: ok w takim razie będzie
((ln x) + 1)' = 1/x
25 lut 22:20
Aga1:
Ok .
Ekstremum policzyłeś?
25 lut 22:23
donde: Ekstremum?
No właśnie teraz nie wiem, bo żeby policzyć punkty przegięcia przyrównuje się do 0 drugą
pochodną. Czyli 1/x =0 no i z tego nam wychodzi, że nic nie spełnia.
25 lut 22:26
Aga1: ekstremum w punkcie 6,
a w 7 punkty przegięcia . Wyszło ze druga pochodna nie ma miejsc zerowych
25 lut 22:30
donde: No tam wyszło że ekstremum jest 1/e i to jest minimum. Coś dalej z tego mam liczyć, czy tyle
tylko?
25 lut 22:32
Aga1: | | 1 | |
Minimum jest w punkcie |
| i trzeba obliczyć ile wynosi. |
| | e | |
A co z punktami przegięcia, jaki jest warunek konieczny istnienia punktu przegięcia?
25 lut 22:38
Aga1: Zostały dwa punkty do zrobienia, jesteś?
25 lut 22:49
donde: Jestem jestem ciągle, no ale nie wiem teraz zbytnio
25 lut 22:50
donde: (1 / e) * ln(1 / e) = −0.367879441
25 lut 22:51
donde: nie wiem czy dobrze myślę czy źle
25 lut 22:52
donde: No i warunkiem koniecznym aby punkt x0 był punktem przegięcia funkcji jest warunek f''(x0)=0 ,
o ile druga pochodna w tym punkcie istnieje.
25 lut 22:59
donde:

No to rozpisałem sobie tabelkę i narysowałem wg niej wykres i wyszło mi takie coś, gdzie.
czerwona kreska pokazuje minimum w 1/e, a niebieska miejsce zerowe w jedynce.
I tak funkcja (0,1/e) maleje w 1/e osiąga minimum.
(1/e,
∞)funkcja rośnie. Funkcja w 1 przecina oś OX (miejsce zerowe)
A dlaczego łagodnie maleje i rośnie pokazuje tabelka.
x | (0,1/e) | (1/e) | (1/e,1) | (1) | (1,
∞) |
f(x)' | − | 0 | + | + | + |
f(x)''| + | + | + | + | + |
Druga pochodna brałem po prostu z przedziałów liczby i podstawiałem pod 1/x i sprawdzałem czy
będzie dodatnia czy ujemna. Proszę mój tok myślenia i działania poprawić jakby co.
26 lut 01:04
Aga1: Jeszcze dodam o wypukłości
1>0
x∊(0,
∞)
Funkcja jest wypukła na całym przedziale.
26 lut 10:47
donde: Jeszcze mam pytanie na temat punktu: granice w punktach nienależące do dziedziny...
Jak coś takiego zrobić..
26 lut 13:55
donde: W każdym razie ślicznie dziękuje za pomoc, to by było na tyle
28 lut 18:29