funkcja
beatka*: f(x)=X2+bx+c osiąga wartość najmniejszą 4 dla x=2 podaj b i c
25 lut 18:03
krystek: y=(x−p)2+q=(x−2)2+4
25 lut 18:04
123: Jest to parabola, a ponieważ a >0, to jest zwrócona ramionami do góry. Najmniejszą wartośc
nędzie osiągała w wierzchołku, czyli:
−b = 4 ⇒ b = −4
−b
2 + 4c = 16
b = −4
(−4)
2 + 4c = 16 ⇒ 16 + 4c = 16 ⇒ 4c = 0 ⇒ c = 0
b = −4
c = 0
25 lut 18:08
123: Ojojoj źle zrobiłem... Tam powinno być:
b = −4
−(−4)2 + 4c = 16 ⇒ −16 + 4c = 16 ⇒ 4c = 32 ⇒ c = 8
b = −4
c = 8
25 lut 18:11
krystek: a po co tyle! Masz postać kanoniczną ! W=(2,4) już podane! (x2−4x+4+4=x2−4x+8
25 lut 18:15
123: Lol jak ja tego zadania nie robiłem

! Ktoś się podszywa...
25 lut 18:21