wielomiany
Juri: wielomiany
mam 2 zadania.Mam nadzieje ze ktos pomoże .
1.Reszta z dzielenia wielomianu W ( x) przez (x − 5) jest równa 12 i wiadomo, że
pierwiastkiem
wielomianu jest liczba –3. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez (x − 5)( x+3)
.
2.Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W ( x) = x3 + mx2 + mx −4
przezdwumian (x−2) wynosi 8?
4 kwi 15:24
kaz: Ad.2)
Po podzieleniu W(x)/(x−2)=x2+(m+2)x+3m+4 otrzymujemy resztę 6m+4=8
4 kwi 15:48
kaz: Ad.2)
reszta do wyznaczenia ma postać ax+b (o stopień niższa od wiel.przez który dzielisz W(x)
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
W(−3)=0=0*Q(x)−3a+b→b=3a
W(5)=12=0*Q`(x)+5a+b→5a+3a=12→a=1,5
→b=4,5 stąd R(x)=1,5x+4,5
4 kwi 16:11