jak wyznaczyć równanie
klaudiaaa: wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu x2+y2−4x+2y+1=0 równoległych do osi odciętych
układu współrzednych.
25 lut 17:20
krystek: (x−2)2+(y+1)2=4 S=(2,−1) i teraz pomyśl gdzie będą styczne do osi OX równoległe!
25 lut 17:24
123: r =
√a2+b2−c =
√22+(−1)2−1 =
√4+1−1 =
√4 = 2
S(2, −1)
r = 2
równanie prostej równoległej do osi OX: y = 0x + b ⇒ 0x − y + b
| |0*2 − 1*(−1) + b| | |
| = 2 |
| √02 + (−1)2 | |
|1 + b| = 2
1 + b = 2 ∨ 1 + b = −2
b = 1 ∨ b = −3
f(x) = 1 ∨ f(x) = −3
25 lut 17:31
krystek: Po co liczyć. Od środka czyli y= −1 w górę 2 i w dół dwa odcinki i mamy y=1 lub y=−3
25 lut 17:34
123: Ja jestem takim typem człowieka, który woli wszystko wyliczyć

Oczywiście "krystek" masz
rację. Szybciej zrobić tak jak ty mówisz
25 lut 17:40
krystek: Zgadzam się z Tobą @123, ale czasem warto wykonac rysunek dla ułatwienia.
25 lut 17:42