montoniczność ciągu
Załamana: Zbadaj monotoniczność podanego ciągu

c) a
1=
17 i a
n+1= − a
2
Bardzo proszę o pomoc i sensowne wyjaśnienie, bo z początku ciągów tylko tego nie rozumiem
25 lut 17:13
123: No musisz sprawdzić, czy ciąg maleje czy rośnie. Jak to sprawdzić? No musisz zobaczyć,czy jest
to ciąg arytmetyczny, czy geometryczny, chyba, że masz już podane w zadaniu. Potem musisz
sprawdzić różnicę pomiędzy konkretnymi wyrazami ciągu.
W artymetycznym:
a) jeśli r > 0, to ciąg rosnący
b) jeśli r = 0 to ciąg stały
c) jeśli r < 0 to ciąg malejący
W geometrycznym:
a) jeśli q > 1 to rosnący
b) jeśli q = 1 to stały
c) jeśli q < 1 to ciąg malejący
25 lut 17:56