pochodna
Małgosia: | | 1 | |
jak policzyc pochodna np. ( |
| )', chyba nie jest to pochodna iloczynu, bo 1 w liczniku |
| | lnx | |
nie jest funkcją, prosze o jakąs podpowiedz
25 lut 17:00
konrad: pochodna ilorazu, nie iloczynu
25 lut 17:03
Małgosia: no tak, ilorazu, ale to bedzie tak jak z tego wzoru na iloraz?
25 lut 17:06
konrad: tak
25 lut 17:07
Małgosia: ok, dzieki
25 lut 17:08
Trivial:
Przyda się znajomość:
czyli
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )' = (ln−1x)' = −1*ln−2x*(lnx)' = − |
| * |
| . |
| | lnx | | ln2x | | x | |
Ze wzoru na iloraz wyjdzie to samo, ale po co się męczyć.
25 lut 18:42