| |x| | ||
f(x) = | ||
| x+2 |
| x | (x+2) − 2 | x+2 | 2 | 2 | ||||||
f(x) = | = | = | − | = − | +1 | |||||
| x+2 | x+2 | x+2 | x+2 | x+2 |
| 2 | ||
a) f(x) = | , gdzie x≠0 // pamiętaj o dziedzinie, czyli wstawiasz x∊(0, +∞) | |
| x |
| 2 | ||
b) f(x) = | +1, gdzie v = [−2, 1] // przesuwasz o wektor | |
| x+2 |
| 2 | ||
c) f(x) = − | +1 // odwracasz wykres bo mamy "−" przed główną funkcją | |
| x+2 |
| −x | (x+2) − 2 | x+2 | 2 | 2 | ||||||
f(x) = | = −( | ) = −( | − | ) = −(− | +1) = | |||||
| x+2 | x+2 | x+2 | x+2 | x+2 |
| 2 | ||
−1 | ||
| x+2 |
| 2 | ||
a) f(x) = | , gdzie x≠0 // pamiętaj o dziedzinie, czyli wstawiasz x∊(−∞, 0) | |
| x |
| 2 | ||
b) f(x) = | −1, gdzie v = [−2, −1] // przesuwasz o wektor | |
| x+2 |