wielomiany
noga z matmy: Cześć

Mam problem z następującym zadaniem ...
Wskaż cztery wielomiany pierwszego stopnia, przez które jest podzielny wielomian
W(x)= (4x
2 − 9)(x
2 − 4x − 5)
nie wiem jak mam to zacząć ; ( a to najprostsze zadanie

z góry dziękuję
25 lut 16:51
kylo1303: masz 2 funkcje kwadratowe, rozloz jest i bedziesz mial postac illczynowa wielomianu.
25 lut 16:52
noga z matmy: tak zrobiłam i nic .... dobra próbuje dalej, ale dzięki
25 lut 16:59
kylo1303: pierwszy nawias:
4x2−9= (2x)2−32=(2x−3)(2x+3)
x2−4x−5=0
Δ=16+20=36
√Δ=6
x1=5 x2=−1
25 lut 17:01
kylo1303: W(x)=(2x−3)(2x+3)(x−5)(x+1)
25 lut 17:02
noga z matmy: jeju to banał przecież

! Bardzo Ci dziękuję

!

B )
25 lut 17:09