pomoc
daga: stosunek objętości 2 kul jest rowny 27:1 .Stosunekpola powierzchni tych kul wynosi?
25 lut 16:36
miki: 9:1
25 lut 16:41
miki:
25 lut 16:43
daga: A MOŻĘSZ DAĆ MI JAK DO TEGO DOSZŁEŚ CZYLI OBLICZENIE TEGO?
25 lut 16:54
123: | 43πr13 | | 27 | | r13 | | 27 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| 43πr23 | | 1 | | r23 | | 1 | |
| | r1 | | 3 | | r1 | | 3 | |
⇒ ( |
| )3 = ( |
| )3 ⇒ |
| = |
| ⇒ r1 = 3r2 |
| | r2 | | 1 | | r2 | | 1 | |
r
1 = 3r
2
r
2
| 4πr12 | | r12 | | (3r2)2 | | 9r22 | | 9 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = 9:1 |
| 4πr22 | | r22 | | r22 | | r22 | | 1 | |
25 lut 17:04