Pomoc
Edek: Proszę o pomoc w tych zadaniach:
Zadanie 1.
Oblicz objętość narysowanej pryzmy, której krawędzie boczne są równej długości.
[url=http://img23.imageshack.us/my.php?image=pryzma.png][img=http://img23.imageshack.us/img23/4180/pryzma.png][/url]
Zadanie 2.
Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 12.
Jaka powinna być długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa, aby jego pole
powierzchni całkowitej było maksymalne?
Zadanie 3.
Trzy walce, każdy o wysokości 5m o promieniach podstawy odpowiednio równych: 3m, 2m, 1m,
postawiono jeden na drugim:
a) wyraź pole przekroju bryły utworzonej przez te walce, płaszczyzną równoległą do
podstaw walców jako funkcję odległości tego przekroju od płaszczyzny dolnej podstawy
najwięszego walca.
b) sporządź jeje wykres.
4 kwi 14:17
Shinger: mam pytanie co do treści w drugim zadaniu czy chodzi tu o sume krawędzi bocznych i
podstawy razem

czy zapomniałeś to dopisać
4 kwi 14:24
Edek: taka jest treść, czyli chba chodzi o sume kraw. bocznych i podstawy
4 kwi 15:34